Tara (budisme)

Infotaula personatgeTara

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeïtat
Bodhisattva
mitologia budista
mitologia índia Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Tara, bronze, s. VII-VIIIdC, procedent d'Sri Lanka (Museu Britànic, Londres).

Tara (nom que prové del sànscrit: तारा, tārā, i vol dir "salvadora" i/o "protectora"; en tibetà: སྒྲོལ་ མ, Jetsun Dölma), també anomenada Arya Tara, és una bodhisattva (ésser que s'ha orientat cap al despertar) femenina del budisme vajrayāna, la qual està associada amb el budisme tàntric. El budisme vajrayana és una branca que té molta força en context tibetà. Així, Tara és usada pels practicants com a mètode per a desenvolupar certes qualitats interiors i comprendre l'exterior, l'interior i el secret de l'envelliment a través de la compassió (karuna),[1] la bondat amorosa (metta) i el buit (shuniata). Vista com la mare de l'alliberament, és també una representació simbòlica de les vituts de l'èxit a la feina i els grans assoliments. En context japonès és coneguda com a Tara Bosatsu (多羅菩薩) si bé no apareix en la branca japonesa del budisme vajrayāna, és a dir, el Budisme Shingon. Ocasionalment, també se l'anomena Duōluó Púsà (多羅菩薩) al budisme xinès.[2] Per últim, abans que Tara fos adoptada pel budisme, es venerava en l'hinduisme com a manifestació de la deessa Pàrvati.

  1. Blofeld, John. Bodhisattva of compassion : the mystical tradition of Kuan Yin (en anglès). Boston: Shambhala, 2009. ISBN 1-59030-735-6. 
  2. «Buddhist Deities: Bodhisattvas of Compassion» (en anglès). Buddha Dharma Education Association, 2008. [Consulta: 7 febrer 2020].

© MMXXIII Rich X Search. We shall prevail. All rights reserved. Rich X Search